20 Окт 2022

voo7KKIKFXw

25 октября Православная Церковь прославляет Иерусалимскую икону Божией Матери, по преданию, написанную евангелистом Лукой еще в 15-ом году после Вознесения Господа в Гефсимании (48).

По этому поводу в храме прпп. Кирилла и Марии Радонежских Патриаршего подворья – храм в честь святого праведного Симеона Верхотурского будет отслужена Божественная Литургия с началом богослужения в 8.00, а накануне этого дня (24 октября в 17.00) состоится Всенощное бдение с чтением акафиста иконе Божией Матери «Иерусалимская».

Приглашаем всех молитвенно поклониться Царице Небесной!

В 463 г. образ Божией Матери «Иерусалимский» был перенесен греческим царем Львом Великим в Константинополь. Во Влахернской церкви икона пребывала почти 300 лет.

Заступничеством Иерусалимской иконы Пресвятой Богородицы византийские войска отразили нападение скифов. В 988 г. образ был принесен в Корсунь и подарен св. равноап. князю Владимиру. А когда новгородцы приняли христианство, князь отправил его им.

Впоследствии Иоанн Грозный, в 1571 г., перенес икону в Московский Успенский собор. Однако после Отечественной войны 1812 г. древний Иерусалимский образ исчез. Судьба его неизвестна по сей день.

Ранее существовала легенда о том, что французские солдаты похитили святыню, увезли ее во Францию и установили в соборе Парижской Богоматери. Однако в 1977 г. эта версия не подтвердилась.

Сегодня в Успенском соборе и главном соборе Московского Кремля хранятся старинные точные списки Иерусалимской иконы Божией Матери.

Тропарь, глас 4:
Богоpа́дованная Влады́чице,/ пpепpосла́вленная Ма́ти Щедpо́т и человеколю́бия,/ всеми́лостивая о всем ми́pе Хода́таице!/ Пpиле́жно pаби́ Твои́ ко Твоему́ пpедста́тельству пpибега́ем,/ и ко пpечу́дному о́бpазу Твоему́ со умиле́нием пpипа́дающе мо́лимся:/ моли́тву те́плую Сы́ну Твоему́ и Бо́гу на́шему сотвоpи́,/ о Всепе́тая Цаpи́це Богоpо́дице,/ да от вся́ких боле́зней и печа́лей нас Тебе́ pа́ди изба́вит,/ и от гpехо́в вся́ких свободи́в,/ Ца́pствия Своего́ Небе́снаго насле́дники ны пока́жет:/ ве́лие бо и неизpече́нное я́ко Ма́ти к Нему́ деpзнове́ние и́маши,/ и вся от Него́ испpоси́ти мо́жеши, // Еди́на во ве́ки пpеблагослове́нная.

Кондак, глас 5:
Не отри́ни, о Милосе́рдая Ма́ти,/ слез и воздыха́ний на́ших,/ но проше́ния на́ша ми́лостивно прии́мши,/ пред Иерусали́мскою ико́ною Твое́ю/ моля́щихся люде́й ве́ру укрепи́,/ умиле́нием сердца́ их испо́лни,/ и крест земна́го жития́ нести́ им помози́, // ели́ка бо хо́щеши мо́жеши.

Молитва:
Пресвята́я Госпоже́, Влады́чице Богоро́дице, упова́ние всех упова́ющих на Тя, Засту́пнице печа́льных, прибе́жище отча́янных, вдов и сиро́т Пита́тельнице! Услы́ши и поми́луй ны, гре́шныя и недосто́йныя рабы́ Своя́, со умиле́нием ко пречи́стому Твоему́ о́бразу припа́дающия: умоли́, Милосе́рдая Влады́чице, Сы́на Твоего́ и Го́спода на́шего Иису́са Христа́, да отврати́т от нас пра́ведный гнев Свой, да прости́т грехи́ и беззако́ния на́ша, я́ко да сподо́бимся бла́гостию Его́ сконча́ти житие́ на́ше в покая́нии и получи́ти ми́лость Его́ со все́ми избра́нными Его́, я́ко благослове́на и препросла́влена еси́ во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Комментарии закрыты.