30 Мар 2022

voo7KKIKFXw

2 апреля чтится память прп. Евфросина Синозерского, Новгородского.

В этот день в храме прпп. Кирилла и Марии Радонежских будет отслужена Божественная Литургия и последняя в этом Великом посту Панихида (начало богослужения в 8.00), а в вечерние часы мы приглашаем Вас на Всенощное бдение (начало в 17.00).

Преподобный Евфросин жил в XVI веке, родился близ о. Нево (ныне Ладожское). Был причетником, затем поступил в Тихвинский Успенский монастырь. Стесняясь многолюдством посетителей обители, он с благословения настоятеля оставил ее и поселился в лесу между топями и болотами, на берегу Синичьего озера, в 50 верстах от г. Устюжны.

2 года не вкушал он хлеба, питаясь только одними пустынными северными растениями. Но скоро открыто было его уединение. И многие начали селиться около него, так что преподобный вынужден был основать монастырь. Монастырь назвали Синеозерским по имени ближайшего озера.

Святой Евфросин умел мученической смертью. Поляки, приверженцы Тушинского Лжедмитрия, в 1612 году напали на его обитель с целью грабежа и разбоя и потребовали у него денег. Преподобный указал на храм, как на единственное сокровище обители. Тогда один из злодеев рассек ему голову.

Спустя 34 года по кончине святого в его обители был возведен строителем Моисеем новый храм во Имя Пресвятой Троицы и колокольня с переходами.

По благословению митрополита Новгородского Макария 25 марта 1655 года мощи преподобного Евфросина были перенесены строителем Ионой под колокольню.

Тропарь, глас 4:
От ю́ности твоея́ впери́в ум твой к Бо́гу, / блаже́нне Евфроси́не, / ми́ра же отве́ргся, / всели́лся еси́ в пусты́ню непроходи́мую, / и та́мо, от Го́спода укрепля́емь, / в моли́твах и поще́ниих до́блественне пожи́л еси́, / и жизнь твою́ страда́льчески / убие́нием от сыно́в противле́ния сконча́л еси́, / сего́ ра́ди со преподо́бными и му́ченики венча́лся еси́, / с ни́миже и ны́не предстои́ши Престо́лу Пресвяты́я Тро́ицы. / Сию́ моли́, мо́лим тя, / оставле́ние пода́ти согреше́ний на́ших // и дарова́ти нам ве́лию ми́лость.
Кондак, глас 8:
Подража́я житию́ дре́вних отце́в, / Богому́дре о́тче Евфроси́не, / красоту́ ми́ра сего́ возненави́дел еси́, / и, в пусты́ню всели́вся, / ве́ру Христо́ву, я́коже щит, в се́рдце твое́ прия́л еси́, / с не́юже изше́л еси́, я́ко до́бр во́ин Царя́ Небе́снаго, / не на брань проти́ву пло́ти и кро́ве, / но на брань проти́ву ко́зней неви́димаго врага́, / и сего́ вознесе́нную горды́ню, / по да́нней тебе́ от Ду́ха Свята́го благода́ти, / глубо́ким смире́нием твои́м низложи́л еси́, / и от Небе́снаго Мздовозда́теля неувяда́емым венце́м побе́ды венча́лся еси́. / Сего́ ра́ди, соше́дшеся любо́вию, вопие́м ти: // ра́дуйся, о́тче Евфроси́не, пусты́нное украше́ние.
Молитва:
О святы́й преподобному́чениче Евфроси́не! Услы́ши усе́рдное на́ше, приноси́мое тебе́ моле́ние. Огради́ и сохрани́ святы́ми моли́твами твои́ми весь сию́ и вся ве́си и гра́ды правосла́внаго оте́чества на́шего от гла́да, тру́са, пото́па, огня́, меча́, наше́ствия иноплеме́нников, междоусо́бныя бра́ни и смертоно́сныя я́звы, от вся́кия беды́, ско́рби и зла. Умоли́ Го́спода Бо́га и Спа́са на́шего дарова́ти мир Це́ркви Его́, под зна́мением Креста́ во́инствующей, архипа́стырем и па́стырем на́шим пра́во пра́витии сло́во и́стины Ева́нгельския хада́тайством твои́м помози́ и всем правосла́вным христиа́ном проще́ние согреше́ний их во́льных и нево́льных испроси́, в неду́зех же пребыва́ющим пода́ждь предста́тельством твои́м от неду́гов исцеле́ние, да тебе́ ра́ди сла́вится пречестно́е и великоле́пое и́мя Пресвяты́я Тро́ицы, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не, и при́сно, и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Комментарии закрыты.